Bygget av en stålbåt, Bruce Roberts 345


Nuvarande projekt handlar om att färdigställa en stålbåt som inköptes hösten 02. Båten köptes sk. "stålklar" dvs skrovet är klart och målat utvändigt. Den är helt tom inuti och helt fri för design av inredning

 
Båt fakta

Längd 10,50m Vattenlinje 8,76m Bredd 3,52m Djup1,60m Deplacement ca 6,5 t Motor Vetus 42 Hkr


Båten hämtas från förra ägaren i Ljusdal och skall transporteras till Rengsjö.

Inuti var båten var tom från inredning och behövdes målas. Jobbet med placering av skott, kojer, pentry m.m har börjat.

Båten är målad med 40 l epoxyfärg. Huvudskotten mallas upp och skruvas fast i fästjärn i skrov och tak.

Inrednings detaljer börjar komma på plats. Trycklagret till propeller axeln får avgöra platsen för motorn.

Gjutning av blytackor till kölen gjordes mestadels av blyvikter från bildäck. Samanlagt smältes 2 ton. För att smälta bly inne i båten flyttade jag in "grytan" men då användes gas istället.

 

För att montera rodret måste båten lyftas 2dm.

Pentryt börjar ta form.

En av de första detaljerna som måste göras är trappan. Eftersom det är ett förb...at springande upp och ner.

 

Lackning av inredning.

Totalt ska 4 lager lack målas på.

Detaljer i pentryt börjar komma på plats.

Bild på skepparen som fixar dom sista detaljerna innan sjösättningen. (jag brukar se bättre ut på bild)

Eftersom masten kom från en annan båt var det lika bra att prova den på land. Det var ett smart drag då de flesta stag och vant behövdes förlängas eller kortas.

På vägen dit passade vi på och tanka vid en bensin mack.

På sedvanligt sätt döptes båten i champange. Vi funderade på många konstiga namn och påhittiga varianter. Men för att förenkla en båts namn te.x när man ska bokstavera henne i olika länder, fick det helt enkelt bli Afrodite. Det är i alla fall en gudinna som är född av havets skum.

Strax efter sjösättningen mastade vi på och tog den första jungfruturen.

Första seglingen gick från Söderhamn till Ljusne. Förvånansvärt fungerade allting bra med tanke på att storseglet sattes upp första gången, rattstyrningen hade alldrig provats m.m.

Den andra seglingen gick från Ljusne till Norrtälje. Det skulle blåsa ganska hårt från norr, så vi seglade henne direkt utan stopp. Jag hade lånat en genacker, det blev hårdkörning direkt men det var lika bra att prova hur båten går i sjön på en gång. Det gick bra och vi var hemma på 20 timmar.

Vintern 04/05 fortsatte byggandet, allt tar längre tid än planerat så det återstår fortfarande 25% av inredningen nu är det vintern 05/06. Första året lät jag båten ligga kvar i hemmahamnen och bli infryst i isen. Det är bra att testa denna metod samt att jag har tillgång till alla snickerimaskiner här. Högvattnet på vänstera bilden är från stormen Gudrun som drog fram i södra Sverige.

2013

Byggandet går långsamt men jag tycker inte att det gör något just nu eftersom vi seglar och använder båten och tar några turer då och då.

I år är det andra gången båten är på land sedan bygget. Känns bättre att ha båten i sjön året runt, synd med all is.

Några världsomseglingar är inte aktuellt eftersom vi har tre skolbarn. Östersjön och runt nordiska länderna passar utmärkt för upptäcksresande med familjen. Nordöstra Gotland är ju bl.a.ett förträffligt ställe att segla till.


Uppdaterad Jan -14