Att ligga i sjön året runt

Min variant på att övervintra i sjön, det kanske inte fungerar på alla båtar och konstruktioner.

Nu har jag legat i sjön året runt i sedan 2004. Första året var isen ca 10 centimeter, då behövde jag inte vidta några åtgärder alls för att ta bort isen runt båten. Sedan började jag experimentera med en vattenpump. En vanlig sänkpump helt enkelt. Det hela fungerade hyfsat men kunde göras bättre. 2010 vart isen ovanligt tjock så jag behövde bättre grejor. Iceaterna var slutsålda detta år så jag var tvungen att hitta på något eget. Jag hade en propelleraxel och en propeller från en gammal motorbåt. Det fick bli grunden till iceatern. Några inköp av remskivor, en enfasmotor lite svetsjobb så var konstruktionen klar. Några infästningar på båten och ett hål i isen så var det dags att prova konstruktionen.

I början såg det lite konstigt ut eftersom propellern drog upp vatten på isen. För att dra nytta av vattnet som var på isen var det bara att borra hål i isen runt båten för att påskynda issmältningen.

 

Det hela fungerade bra 30cm is var borta på mindre än två dygn. Även om isen inte är så tjock i skärgården blir den tjock runt båten. Kylan kommer uppifrån och letar sig ner under durkarna. Ett år var isen 50cm runt båten och ca 25 på fjärden.
Mina skrovgenomföringar är uppdragna ovan vatten linjen, inuti stoppar jag cellplast som tränger undan vattnet. Rör som är öppna på båda sidor och att det finns utrymme för expansion fryser inte sönder.
Värsta vintern hittills behövde jag köra 5-6 dygn. Jag körde bort isen för att sedan låta isen bli ca 10-15 cm tjock igen. Jag återupprepade detta ca 3-4 gånger.
Strategin har varierat lite från år till år och kräver ganska mycket passning beroende på hur väder och is läget är.
Uppdaterad dec-15